Pilates και πάλι pilates !

 

Και όμως το πιλάτες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους γυμναστικής για τους χορευτές

Το μπαλέτο είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος να γυμνάσει κανείς το σώμα του. Σε ένα μάθημα μπαλέτου ενεργοποιείτε όλο το σώμα από την κορυφή ως τα νύχια. Γιατί όμως κάποιοι-ες χορευτές-τριες παραπονιούνται για διάφορους πόνους στο σώμα ;

Όσο αφορά τους χορευτές, το Pilates απαιτεί κινητικότητα στις αρθρώσεις και σταθεροποίηση του κορμού. Οι πιο συχνές περιοχές κινδύνου στους χορευτές είναι : μέση , αυχένας, ισχία, γόνατα. Χορευτές οι οποίοι έχουν κάποιο τραυματισμό χρειάζονται προσωπική προσοχή και πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή υπερκόπωσης σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου .

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό από τους ερευνητές του χορού , τους κλινικούς γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς ότι η συμπληρωματική άσκηση είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχία και τη μακροζωία ενός χορευτή .
Τα μαθήματα χορού από μόνα τους δεν παρέχουν τις απαραίτητες φυσικές προσαρμογές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση και ο μειωμένος κίνδυνος τραυματισμού .

Για τους περισσότερους χορευτές ,το Pilates είναι μια φυσική επιλογή όταν πρόκειται για συμπληρωματική εκπαίδευση

• Οι χορευτές αισθάνονται άνετα με το Pilates , διότι οι αρχές στην εκπαίδευση του χορού είναι αν όχι ακριβώς ίδιες, παρόμοιες με τις αρχές στο Pilates . Το Pilates φέρνει την προσοχή μας στη σημασία της βαθιάς υποστήριξης πυρήνα , πυελική ευθυγράμμιση και την ελεγχόμενη κίνηση σε όλο το σώμα . Μας διδάσκει πώς να ενσωματώσουμε τη σπονδυλική στήλη μας με τα άκρα μας έτσι ώστε η συνολική κίνηση να είναι πιο καθαρή.

• Είναι σημαντικό να σημειωθεί η σημασία της συντήρησης , εκτός του μαθήματος χορού , για βελτιωμένη απόδοση και προστασία από τραυματισμούς . Οι κινήσεις του χορού χρησιμοποιούν παρόμοιες ομάδες μυών , λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων . Το Pilates μπορεί να ενθαρρύνει την ισορροπία των μυών από την εργασία των αρθρώσεων και την οικοδόμηση υποστήριξης σε όλα τα στρώματα του μαλακού ιστού .
• Τέλος ,το Pilates , ως συμπληρωματική εκπαίδευση φαίνεται να είναι αρκετά οικείο στους χορευτές , διότι ενσαρκώνει την ποιότητα της τέχνης της κίνησης και της έμφασης στην αναπνοή , την ευθυγράμμιση και την προσαρμογή , την υποστήριξη βαθύ πυρήνα και της κινητικότητας . Εξαιτίας αυτού ,οι χορευτές μπορούν να απολαύσουν και να δεσμευτούν με το Pilates με ευκολία
Όλες οι ασκήσεις του πιλάτες ξεκινούν από την κοιλιακή χώρα, της μέσης, των ισχίων και των γλουτών  powerhouse
Στο χορό και κυρίως στο μπαλέτο το powerhouse είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι χορευτές

qqq

Το ζητούμενο στο πιλάτες είναι η λεκάνη και η βάση της σπονδυλικής στήλης να παραμείνουν σταθερά στη θέση τους από τους μυς που περιβάλλουν το Powerhouse
Πολύ συχνά στο χορό ακούμε την φράση ΄βάλε μέσα τον ποπό’ ή ‘στρίψε την λεκάνη προς τα κάτω’. Η οδηγία ουσιαστικά που μας δίνετε είναι ‘σφίξε το πίσω μέρος του άνω και εσωτερικού τμήματος των μηρών’ σκοπός εδώ είναι η στάση αυτή του πιλάτες να προκαλέσει μια ελαφρά στροφή των ποδιών που ξεκινά από την άρθρωση των ισχίων, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύει τους τετρακέφαλους και να ενεργοποιεί στη θέση τους τις περιοχές γλουτούς-έσω και έξω μηριαίους.

Στόχος δεν είναι να σφίξουμε τους μυς αλλά αντίθετα να τους τεντώσουμε μακριά από την λεκάνη κρατώντας την σταθερή κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Στο χορό πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να εκτελέσουμε τέλεια μία κίνηση ή μία άσκηση, είναι συχνό φαινόμενο το κράτημα της αναπνοής. Ενώ οι κινήσεις προϋποθέτουν δύναμη και συγκέντρωση, πρέπει να υπάρχει και μία φυσική ροή και ρυθμός.
Στο πιλάτες λοιπόν στόχος είναι να χαλαρώσουν οι μύες χωρίς όμως να τους απομακρύνουμε από τον στόχο τους. Η αναπνοή είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτής της κατάστασης.

• Το κράτημα της αναπνοής στο μπαλέτο συνήθως γίνεται στο petit allegro όπου θέλουμε να πετύχουμε μικρά γρήγορα πηδηματάκια και στο grand allegro όπου στόχος εκεί είναι τα μεγάλα και ψηλά πηδήματα. Με το πιλάτες μαθαίνουμε καλύτερα πώς να χρησιμοποιούμε την αναπνοή καθ΄ όλη τη διάρκεια του μαθήματος (είτε σε ένα μάθημα πιλάτες είτε σε ένα μάθημα μπαλέτου) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγαύτερη δύναμη και αντοχή.
Καλό θα ήταν λοιπόν εκτός από την ώρες που αφιερώνετε στο χορό θα εντάξετε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ένα μάθημα πιλάτες. Θα σας βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη τραυματισμών αλλά και στη βελτίωση της τεχνικής σας.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Pilates και πάλι pilates !

Add yours

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑