Γιατί είναι σημαντικό το plie σε ένα μάθημα μπαλέτου;

Ένα από τα πρώτα βήματα που μάθατε όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά μπαλέτο σίγουρα ήταν το plie. Eπίσης το plie είναι η άσκηση η οποία ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο δεν παραλείπεται από το μάθημα. Ουσιαστικά το plie είναι απλά μια κάμψη των γονάτων. Πολλές φορές ακούμε τους δασκάλους μπαλέτου να λένε χαρακτηριστικά «Pliee-e -. Τεντώνω , Piee-e -. Τεντώνω» Ακούγεται αρκετά εύκολο, έτσι δεν είναι;

Παρόλα αυτά η άσκηση Plie στην μπάρα είναι μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για την ανάπτυξη της σωστής τεχνικής. Βοηθάει στις αρθρώσεις και στους μύες, κάνοντάς τους μαλακούς και εύκαμπτους, και τους τένοντες ελαστικούς. Επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη της ισορροπίας.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το Plie προσφέρει τόσα πολλά στο σώμα που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή κάμψη γονάτων.
Το plie μπορεί να γίνει στη μπάρα και στο κέντρο, και στις πέντε θέσεις των ποδιών. Συνήθως όταν ξεκινάει ένα μάθημα μπαλέτου, το plie είναι η πρώτη άσκηση.

Υπάρχουν δύο τύποι plie: grand plie και demi-plie. Το grand plie περιλαμβάνει την πλήρη κάμψη των γονάτων σας. Τα γόνατά λυγίζουν μέχρι οι μηροί να έρθουν παράλληλοι με το πάτωμα, με τις φτέρνες να σηκώνονται σε όλες τις θέσεις, εκτός από την δεύτερη.Οι φτέρνες σας θα πρέπει να κατεβούν ξανά καθώς τα γόνατά σας τεντώνουν. Πρώτα θα ακουμπήσουν οι φτέρνες το πάτωμα στη χαμηλότερη δυνατή θέση, και στη συνέχεια θα τεντώσουν τα γόνατα. Στο demi-plie, πάλι τα γόνατα λυγίζουν, μέχρι να νιώσετε ότι οι φτέρνες είναι έτοιμες να σηκωθούν. Εκείνη η στιγμή πριν σηκωθούν οι φτέρνες είναι το σημείο αναφοράς όπου τελειώνει το demi-plie. Κάθε άτομο έχει διαφορετικό plie και αυτό έχει να κάνει με τον αχίλλειο τένοντα. Άτομα με μακρύ τένοντα τείνουν να κάνουν πολύ πιο βαθύ plie από άτομα που έχουν πιο κοντό.
Το λύγισμα των γονάτων στο Plie είτε είναι demi plie είτε είναι grand-plie θα πρέπει να είναι σταδιακό και ομαλό, και το ανέβασμα στη συνέχεια πρέπει να γίνει με την ίδια ταχύτητα πιέζοντας τις φτέρνες στο πάτωμα.

Το μυστικό για την σωστή εκτέλεση κατά τη διάρκεια ενός plie είναι: Tα πόδια θα πρέπει να κρατηθούν en dehors,το οποίο πρέπει να γίνει από τα ισχία και τα γόνατα να μείνουν ανοικτά ακριβώς πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών, με το βάρος του σώματός ομοιόμορφα κατανεμημένο και στα δύο πόδια, με όλο το πέλμα να απλώνεται στο πάτωμα. Πολλές πληροφορίες για μία μόνο κίνηση, σωστά ? Για να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ την τεχνική μας, όχι μόνο για στο plie αλλά γενικά στο μπαλέτο,  σίγουρα θα πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα μας τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα ενδυνάμωση. Σχετικά με αυτό μπορείτε να κατευθυνθείτε στο άρθρο Pilates και πάλι pilates !

Γιατί είναι τόσο σημαντικό

  • Το plie βοηθάει και ζεσταίνει τους μυς και οι αρθρώσεις των ποδιών.
  • Ζεσταίνει όλους τους μύες στη περιοχή των ισχύων που ενεργοποιούνται στο κράτημα του en dehors, κρατώντας σωστή την στάση του σώματος.
  • Είναι το θεμέλιο για κάθε μας κίνηση στο μπαλέτο. Είναι η βάση για κάθε στροφή, άλμα και προσγείωση.

Βελτίωση τεχνικής
Ίσως να έχετε συνειδητοποιήσει μέχρι στιγμής ότι η διατήρηση της σωστής τεχνικής κατά την διάρκεια της άσκησης Plie είναι πολύ σημαντική. Μερικοί χορευτές μπαλέτου τελειώνουν το plie στη μπάρα και έχουν ήδη ιδρώσει προσπαθώντας όσο δυνατόν περισσότερο, για την πιο καθαρή και σωστή εκτέλεση. Όσο περισσότερο κάνετε plie , τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβετε τις λεπτές διορθώσεις όσο αφορά την τεχνική που πρέπει να συμβούν στη λεκάνη σας, προκειμένου να διατηρηθεί σωστά η ευθυγράμμιση και το en dehors.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την τεχνική μπαλέτου σας παρά πολύ.

  •  Δουλέψτε το en dehors σας από τα ισχία. Διατηρήστε την ευθυγράμμιση του κορμού, τραβώντας το κέντρο προς τα πάνω, και προσέχοντας τον κόκκυγά να μην βγει προς τα έξω.
  •  Πρέπει να έχετε όλα τα δάχτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα. Μην αφήνετε τους αστραγάλους ή τα γόνατα σας να φύγουν μπροστά.
  •  Απλώστε τα δάχτυλά σας στο πάτωμα. Αυτό θα βοηθήσει το πέλμα να έχει τη σωστή θέση, ώστε οι αρθρώσεις των ποδιών και της λεκάνης να χρησιμοποιήσουν σωστά όλη την έξω στροφή από τα ισχία.
  •  Κρατήστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα κατά τη διάρκεια του demi-plie. Κατά τη διάρκεια grand plie, σηκώστε τις φτέρνες σας την τελευταία στιγμή πηγαίνοντας προς τα κάτω, και ακουμπήστε τις φτέρνες ξανά όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς τεντώνουν τα γόνατα.
  • Ποτέ μην κάθεστε κάτω στο τέλος του grand plie . Ξεκινήστε να ανεβαίνετε αμέσως. Πρέπει να έχετε ίσους χρόνους τόσο στο κατέβασμα, όσο και στο ανέβασμα. Το τέντωμα των ποδιών σας είναι πιο σημαντικό από την κάμψη. Χρησιμοποιήστε την αντίσταση σε όλο το εύρος κίνησης. Σαν να έχετε ένα μεγάλο φορτίο στους ώμους σας και να θέλετε να το σηκώσετε.
  • Αν έχετε πρόβλημα με το grand- plie στην τέταρτη και πέμπτη θέση, δουλέψτε το ξεχωριστά, και δείτε τι είναι αυτό που πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση. Συχνά παραλείπονται αυτές οι δύο θέσεις σε μαθήματα μπαλέτου αρχαρίων, διότι είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν την εκτέλεση της σωστής τεχνικής. Τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα.

Μία συμβουλή που θα ήθελα να δώσω! Την ημέρα της παράστασης, στο ζέσταμα σας πριν βγείτε στη σκηνή, μην παραλείψετε την άσκηση plie. Ξεκινήστε με plie σε όλες τις θέσεις όπως σε ένα μάθημα μπαλέτου, και συνεχίστε το ζέσταμά σας με ότι πιστεύεται ότι χρειάζεται το σώμα σας.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑