Τι ρόλο παίζει η σωστή θέση του κεφαλιού στο μπαλέτο

To κεφάλι είναι το πιο βαρύ οστό του σώματος μας (το δεύτερο είναι η λεκάνη), το βάρος του κεφαλιού περνάει από την σπονδυλική στήλη και μεταφέρεται ισόποσα στα κάτω άκρα.
Το κεφάλι μας στηρίζεται στην αυχενική μοίρα. Ο πρώτος αυχενικός σπόνδυλος που στηρίζει το κεφάλι είναι ο άτλας και ο δεύτερος αυχενικός, ονομάζεται άξονας, και μοιάζει με άξονα ο οποίος επεκτείνεται προς τα πάνω και εισέρχεται σε μια ειδική θέση του άτλαντα. Ο ρόλος του άτλα μαζί με τον άξονα είναι να επιτρέπουν στο κεφάλι να στρίβει και να κάνει κάμψη και έκταση.
Ο ρόλος του κεφαλιού στο μπαλέτο είναι πολύ σημαντικός διότι επηρεάζει τη στάση της σπονδυλικής στήλης και γενικά όλου του σώματος. Για παράδειγμα, ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, είναι στην όρθια στάση να πέφτει το κεφάλι μπροστά (να βρίσκεται πιο μπροστά από τον κάθετο άξονα η αυχενική μοίρα). Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα κυρτούς ώμους και αύξηση της κύφωσης κυρίως στη θωρακική μοίρα. Πολλές φορές όμως συμβαίνει και το αντίθετο . Η κύφωση στη θωρακική μοίρα και ο λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα, μπορεί να είναι οι λόγοι που επηρεάζουν τη θέση του κεφαλιού. Θέλουμε ενδυνάμωση σε πλάτη και ραχιαίους και ελαστικότητα στους μύες της οσφυϊκής μοίρας.

goodposture
Στην εικόνα βλέπουμε ότι για την σωστή θέση του κεφαλιού, η αυχενική μοίρα περνάει από τον κάθετο άξονα. Το βάρος δηλαδή του κεφαλιού θα πρέπει να είναι πάνω στην ίδια ευθεία, όπου βρίσκεται το κέντρο βάρους μας ( όταν είμαστε στην όρθια θέση). Εάν η θέση του κεφαλιού μας δεν είναι σωστή, τότε στο χορό θα έχουμε δυσκολίες με την ισορροπία, με τις στροφές, με τα άλματα. Για παράδειγμα στα sauté εάν αφήσουμε το κεφάλι μας να πέφτει ελαφρώς μπροστά, λόγω λάθος τεχνικής, αυτόματα θα μας φέρει πόνους στη μέση και τον αυχένα.
Για να μην έχουμε καμία ενόχληση θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας να έχει τη σωστή θέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για το κεφάλι, θα πρέπει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης μας, αλλά και στην καθημερινότητα, να μην το αφήνουμε χαλαρό να πέφτει μπροστά, και να σκεφτόμαστε πάντα να μακραίνει προς τα πάνω κρατώντας το σαγόνι ελαφρώς προς τα μέσα. Αυτόματα θα νιώσουμε όλο τον κορμό να τραβάει προς τα πάνω. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σωστή στάση σώματος μπορείτε να δείτε το άρθρο Σωστή θέση σώματος- Η βάση για το μπαλέτο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑