Η χρησιμότητα του εγκάρσιου κοιλιακού σε θέματα μέσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε άτομα που ασχολούνται με το χορό ή την γυμναστική να παραπονούνται για πόνο στη μέση. Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες (π.χ. κακή στάση σώματος). Σήμερα θα μιλήσουμε για τον εγκάρσιο κοιλιακό και την χρησιμότητα του, που θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες.


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι για όλα τα άτομα που έχουν ενοχλήσεις στη μέση είτε προπονούνται είτε όχι.
Ποιος είναι λοιπόν ο εγκάρσιος κοιλιακός, που βρίσκεται και ποια είναι η λειτουργεία του στο ανθρώπινο σώμα;
Ο εγκάρσιος κοιλιακός είναι βαθύτερα από όλους τους κοιλιακούς μύες. Με τη συστολή του μειώνεται η διάμετρος της κοιλιάς και αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, προωθώντας έτσι το περιεχόμενο των κοιλιακών οργάνων. Είναι με άλλα λόγια το τράβηγμα του αφαλού προς τα μέσα, δηλαδή προς την σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση του να προκαλεί την σταθεροποίησή της.
Για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε καλύτερα, η ενεργοποίηση του γίνεται με τον έντονο βήχα, ή με το ρούφηγμα της κοιλιάς μας προς τα μέσα (σαν να θέλουμε να κλείσουμε το κουμπί από ένα στενό παντελόνι). Φανταστείτε δηλαδή τον εγκάρσιο κοιλιακό, σαν ένα μόνιμο κορσέ στο σώμα σας.

ce95ce93ce93ce91cea1cea3ce99ce9fcea3-ce9ace9fce99ce9bce99ce91ce9ace9fcea3-2

Γιατί είναι σημαντική η χρησιμότητα του στα θέματα μέσης;
Οι κοιλιακοί ανήκουν στους φασικούς μύες, έχουν την τάση δηλαδή να αποδυναμώνονται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Η αδυναμία των κοιλιακών μυών συνήθως οδηγεί σε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και συνήθως στην οσφυϊκή μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, όσους κοιλιακούς και να κάνουμε, εάν δεν ενεργοποιήσουμε ταυτόχρονα τον εγκάρσιο κοιλιακό οι πόνοι στη μέση δεν θα φύγουν. Όπως είπαμε πριν, η βασική λειτουργεία του εγκάρσιου κοιλιακού είναι η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων είναι το ρούφηγμα της κοιλιάς προς τα μέσα. ‘’κράτα μέσα την κοιλιά’’ ή ‘’νιώσε σαν να θέλεις ο αφαλός να ακουμπήσει την σπονδυλική στήλη’’ είναι κάποιες από τις εκφράσεις που ακούμε συνήθως σε μαθήματα pilates αλλά και στο μπαλέτο. Ουσιαστικά αυτό που εννοούν οι δάσκαλοι είναι η ενεργοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού και ταυτόχρονα η ελαφριά κλίση του κόκκυγα προς τις φτέρνες . Όσο αφορά το χορό, άτομα που δεν κάνουν ενδυνάμωση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα τείνουν να έχουν στο μέλλον διάφορες ενοχλήσεις στο σώμα. Σχετικά με αυτό μπορείτε να κατευθυνθείτε στο άρθρο Pilates και πάλι pilates !.

Η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας προπονητικής μονάδας αλλά και στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και όταν είμαστε στην όρθια θέση, εάν σκεφτούμε να κρατήσουμε το κέντρο μας προς τα πάνω, θα νιώσουμε μία ανακούφιση σε όλο μας το σώμα, (σαν να έχουμε ψηλώσει). Όλες οι κινήσεις μας πηγάζουν από τον πυρήνα του σώματος, το power house όπως λέει ο Joseph Hubertus Pilates, ο οποίος ανάπτυξε την μέθοδο pilates.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ραχιαίους. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών σε όλο το σώμα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ των κοιλιακών και των ραχιαίων , με αναλογία 1 προς 2, π.χ. αν κάνουμε 10 κοιλιακούς θα πρέπει να κάνουμε 5 ραχιαίους. Πόνος στη μέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους ραχιαίους, ίσα ίσα που η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων θα βοηθήσουν, και εννοείτε πως με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, το σώμα θα μας αλλάξει από μέσα προς τα έξω.

Καλό θα είναι βέβαια πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, και στη συνέχεια το πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσουμε να είναι προσαρμοσμένο σύμφωνα με το ατομικό μας ιατρικό ιστορικό.

Κατά την γνώμη μου, εάν πιστεύεις ότι το σώμα σου δεν αντέχει και δεν έχει άλλη ενέργεια μέσα στη μέρα ,κάνοντας γυμναστική δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πιο πολλά θα μπορεί να κάνει, και πόσο πιο ωραία θα αισθάνεσαι.
Αγαπάμε το σώμα μας γιατί ζούμε μέσα σε αυτό.Αυτό είναι το σπίτι μας! Γιατί να νιώθουμε μεγάλη κόπωση και πόνους όταν μπορούμε να το αλλάξουμε ξεκινώντας με ένα ήπιο για αρχή πρόγραμμα γυμναστικής;

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑