Πόνος στις κνήμες-Συμπτώματα και θεραπεία

‘‘Με πονάνε τα καλάμια μου’’. Σίγουρα μας έχει τύχει πολλές φορές κατά την διάρκεια ενός μαθήματος μπαλέτου να ακούσουμε από τους μαθητές μας αυτή τη φράση, ή εμείς οι ίδιοι να νιώσουμε να μας πονάνε οι κνήμες. Δεν το αισθανόμαστε τόσο έντονα στην αρχή του μαθήματος αλλά κυρίως όταν περνάμε στις ασκήσεις allegro και gran allegro, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποδώσουμε καλά. Συνήθως όταν έχουμε πόνο στις κνήμες, μιλάμε για περιοστίτιδα κνήμης.
Τι είναι περιοστίτιδα κνήμης;
Η περιοστίτιδα είναι ένα σύνδρομο κόπωσης, και είναι αποτέλεσμα συχνών και έντονων προπονήσεων. Ο πόνος εκδηλώνεται στην πρόσθια και εσωτερική επιφάνεια της κνήμης και κάποιες φορές την εξωτερική επιφάνεια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κάταγμα κόπωσης, ή φλεγμονή των μυών που προσφύονται στην κνήμη, η οποία έχει προκληθεί από υπερκόπωση των συγκεκριμένων μυών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιόστεο. Συνήθως ο πόνος έρχεται σταδιακά, και καλό είναι να μην το παραλείπουμε, διότι μπορεί να γίνει μόνιμος στο μέλλον, και να είναι η αιτία διακοπής των προπονήσεων.

image008
Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι
• ανατομικές παραλλαγές της κνήμης και του άκρου ποδός (η πλατυποδία ή βλαισοποδία συνήθως είναι τα πιο συχνά αίτια για τον πόνο στην κνήμη )
• λανθασμένος τρόπος προπόνησης (υπερβολική ένταση, μεγάλη διάρκεια προπόνησης με ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης)
• προπόνηση σε σκληρό έφαδος
• ακατάλληλα υποδήματα

Διάγνωση
Η διάγνωση είναι πολύ απλή και γίνεται με τα χέρια. Και εμείς οι ίδιοι δηλαδή μπορούμε να το καταλάβουμε κάνοντας ελαφριές μαλάξεις κατά μήκος της κνήμης. Όπως συχνά ακούμε , θα νιώσουμε μικρά γρουμπαλάκια, τα οποία άμα πιέσουμε θα μας πονέσουν. Οι ακτινογραφίες συνήθως δεν δείχνουν κάτι , παρόλα αυτά σε χρόνιο σύνδρομο κόπωσης της κνήμης, μπορούν να μας δείξουν διάφορες ανωμαλίες του οστού, ή και παραγωγή νέου.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι απλή.
• Τοποθέτηση πάγου και εντριβές μετά την προπόνηση για 15 λεπτά , και ξανά άλλες 2-3 φορές μέσα στη μέρα. Αυτό θα μας ανακουφίσει από τον πόνο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τις επόμενες 3-4 μέρες.
• Εάν δούμε ότι ο πόνος δεν υποχωρεί, τότε πρέπει να κάνουμε φυσικοθεραπείες , όπου με την κατάλληλη μέθοδο θα μειώσουμε την πιθανή φλεγμονή που υπάρχει. Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε διατάσεις στους μύες που υπάρχει μεγάλη ένταση από υπερχρησία.
• Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την φλεγμονή, (π.χ. τρέξιμο ) μέχρι να φύγει ο πόνος.
Πρόληψη
• Κατάλληλα υποδήματα , τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πόδι, μία πολύ καλή επιλογή είναι τα ορθοπεδικά παπούτσια.
• Μετά από κάθε προπόνηση διατάσεις των μυών που προσφύονται στη κνήμη (γαστροκνήμιο, υποκνημίδιο , περονιάιοι, πρόσθιος κνημιαίος) και διατάσεις στο πέλμα ( καμπτήρες των δαχτύλων, εκτείνοντες των δαχτύλων )
• Επίσκεψη σε ένα πελματογράφο, ο οποίος θα σας δώσει κατάλληλους πάτους για τα παπούτσια ώστε να πατάει το πέλμα σωστά στο έδαφος.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑