Πως να διαλέξω το σωστό παπούτσι μπαλέτου για μένα ή για το παιδί μου

Με τόσα πολλά παπούτσια μπαλέτου , πώς ξέρετε ποια είναι τα σωστά για σας; Εάν είστε νέοι στο χώρου του μπαλέτου, ή εάν αγοράζετε τα πρώτα μαλακά παπουτσάκια του παιδιού σας , οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βρείτε το τέλειο ζευγάρι.
1. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε το σωστό νούμερο
Τα παπούτσια μπαλέτου έχουν σχεδιαστεί για να μπορέσουν να ενισχύσουν την τεχνική ενός χορευτή, καθώς και την προστασία των ποδιών και των αστραγάλων. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ένα παπούτσι μπαλέτου πρέπει να ταιριάζει στο πόδι «σαν γάντι». Παρά το γεγονός ότι το παπούτσι πρέπει να είναι αρκετά άνετο, προσέξτε να μην αγοράσετε καταλάθος μικρό νούμερο. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για τα δάχτυλα των ποδιών.
Όταν φορέσετε τα παπούτσια μπαλέτου, κρατήστε ισορροπία στις μύτες των ποδιών σας , δηλαδή κάντε ‘’releve’’ . Τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν θα πρέπει να στριμώχνονται στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού, αλλά πρέπει να είναι χαλαρά, με άφθονο χώρο για να κινούνται. Αν είστε ανάμεσα σε δύο μεγέθη, (π.χ. με μισό νούμερο διαφορά) τότε καλύτερο είναι να διαλέξετε το ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος.
2. Εξετάστε το υλικό των παπουτσιών
Τα παπούτσια μπαλέτου είναι διαθέσιμα σε δέρμα και καμβά. Το υλικό που θα επιλέξετε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Τα δερμάτινα παπούτσια μπαλέτου είναι πιο ακριβά, αλλά είναι πιο ανθεκτικά και διαρκούν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο από τα παπούτσια με καμβά. Μερικοί χορευτές πιστεύουν ότι τα δερμάτινα παπούτσια μπαλέτου τονίζουν πιο πολύ ένα τεντωμένο coudepied και φαίνεται πιο κομψό από τα παπούτσια με καμβά. Ωστόσο, ορισμένοι χορευτές προτιμούν την αίσθηση του παπουτσιών με καμβά. Τα παπούτσια με καμβά είναι πιο εύκολο να καθαριστούν, δεδομένου ότι μπορούμε να τα πλύνουμε στο πλυντήριο.
Ένας άλλος τρόπος για να μας διευκολύνει να διαλέξουμε το παπούτσι που μας ταιριάζει είναι να εξετάσουμε το πάτωμα της αίθουσας χορού στην οποία θα φορεθούν τα παπούτσια. Σε ξύλινο δάπεδο λειτουργούν καλύτερα τα δερμάτινα παπούτσια , ενώ τα παπούτσια με καμβά σε πατώματα με βινύλιο

3. Κοιτάξτε το πάτο από τα παπούτσια μπαλέτου

Τα παπούτσια μπαλέτου σχεδιάζονται με ολόκληρο ή μισό πάτο. Τα παπούτσια με τον ολόκληρο πάτο μπορούμε να πούμε ότι είναι στο κοντά στο πάτο των pointe , το οποίο είναι σημαντικό για τους χορευτές που είναι τεχνικά έτοιμοι να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους . Σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φορέσουν τα κορίτσια pointe μπορείτε να κατευθυνθείτε στο άρθρο *Πότε μπορώ να ανέβω στις pointe? * , τα παπούτσια μπαλέτου με μισό πάτο προτιμώνται από κάποιους χορευτές, διότι επιτρέπουν στο πόδι να δημιουργήσει ένα καλύτερο coudepied, καθώς ο πάτος βρίσκεται μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων του ποδιού. Είναι προσωπική προτίμηση και εμπειρία του κάθε χορευτή ποιο από τα 2 είδη παπουτσιών θα προτιμήσει, , και σπάνια υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ένα μάθημα μπαλέτου όσο αφορά την ικανότητα στο χορό.
Ballet shoes are designed with full soles or split-soles. Full-sole ballet shoes closely mimic pointe shoes, which is important to dancers that are technically ready to dance on their toes (although dancing on the toes is not recommended without true pointe shoes, and only then if a dancer has gained enough strength and technique.) Half-sole ballet shoes are preferred by some dancers because they allow the foot to create a stronger point, as the sole is split between the heel and the toe. Sole preference is acquired through experience, and rarely makes much of a difference in dancing ability.
4. Ελέγξτε για τα λαστιχάκια
Όταν διαλέγετε παπούτσια μπαλέτου, να έχετε κατά νου ότι κάποια παπούτσια πωλούνται χωρίς λάστιχα. Τα λάστιχα που διατίθενται στην παπούτσια μπαλέτου είναι ειδικά για να τοποθετηθούν σωστά στα πόδια. Τα λάστιχα δεν είναι ραμμένα στο παπούτσι, ώστε ο χορευτής να μπορεί να τα ράψει ακριβώς στη σωστή θέση, ανάλογα με τη θέση της ποδικής καμάρας . Δεν είναι δύσκολο να ράψετε τα λάστιχα, αλλά μερικοί χορευτές, και ιδιαίτερα οι γονείς των νεαρών χορευτών, προτιμούν να αγοράζουν τα προ-ραμμένα. Αν βρείτε ένα ζευγάρι παπούτσια μπαλέτου με προ-ραμμένα λάστιχα, και τυχαίνει να εφαρμόζει στο πόδι σας καλά, θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό για να αποφύγετε την κλωστή στη βελόνα.

Tο φωτογραφγικό υλικο παραχωρήθηκε ειδικά για το blog μου απο τον Τασο Τριανταφύλλου

Πηγή : http://dance.about.com/od/dancegear/tp/Find_Ballet_Shoes.htm

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑