Κότσι στο πόδι? 5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα

Όσο ωραίο και να φαίνεται μία μπαλαρίνα να χορεύει πάνω στις pointe, η καταπόνηση που υπάρχει στα δάχτυλα του ποδιού είναι αρκετά μεγάλη. Εάν σκεφτούμε ότι ο σκοπός αυτών των συγκεκριμένων παπουτσιών είναι να δίνει την δυνατότητα στις χορεύτριες να μπορούν να χορεύουν ακριβώς πάνω στις μύτες των ποδιών τους, τότε θα καταλάβουμε πως υπάρχουν πιθανότητες στο μέλλον για μικροτραυματισμούς στα δάχτυλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πιο συχνό φαινόμενο , το κότσι .
Τι είναι λοιπόν το κότσι και πως δημιουργείται ?
Το κότσι σχηματίζεται όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κατευθύνεται προς το δεύτερο δάκτυλο με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα εξόγκωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι pointe είναι στενά παπούτσια και πιέζουν τα δάχτυλα μεταξύ τους και κυρίως το μεγάλο. Όταν αυτή η πίεση στα δάχτυλα γίνεται σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση του. Σε αρχικό στάδιο αυτό μπορεί να μην μας φέρει κανένα συμπτωμα , καλό είναι όμως να το προλάβουμε και να σταματήσουμε την επιδείνωση του.
Όταν έχουμε βγάλει κότσι, δυστυχώς δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το δάχτυλο μας στην αρχική του μορφή. Μπορούμε όμως να μειώσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Πέρα από τους ειδικούς νάρθηκες που υπάρχουν για να κρατάνε το μεγάλο δάχτυλο στη σωστή θέση, παρακάτω υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν επίσης.
1. Ελαφριές μαλάξεις.
Μετά από ένα μάθημα μπαλέτου τα δάχτυλα του ποδιού επιβαρύνονται αρκετά είτε με μαλακά παπουτσάκια είτε με pointe. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στα πέλματά μας, στο τέλος του μαθήματος. Όσο αφορά το μεγάλο μας δάχτυλο, μία πολύ καλή άσκηση είναι. να το τραβήξουμε ελαφρώς προς τα έξω, και με το άλλο μας χέρι να πιέσουμε την περιοχή που υπάρχει το κότσι προς τα μέσα. Αυτό θα χαλαρώσει την περιοχή που πιεζόταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο μας δάχτυλο μικρά κυκλάκια δεξιόστροφα και αριστερόστροφα ,χωρίς μεγάλη ένταση, ίσα ίσα για την κινητοποίηση του.

2η Κάμψη έκταση δαχτύλων no1
Στο σπίτι μπορούμε να τοποθετήσουμε στα δάχτυλα των ποδιών μας τα ειδικά διαχωριστικά δαχτύλων, (και όμως εκτός από το πεντικιούρ έχουν και άλλες χρήσεις ) και να κάνουμε κάμψη – έκταση τα δάχτυλα μας. Μπορείτε να κάνετε 10 επαναλήψεις κρατώντας την κάθε θέση για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα. Εάν δεν έχετε αυτά τα συγκεκριμένα διαχωριστικά μπορείτε να τοποθετήσετε αρκετό βαμβάκι ώστε για να κρατάει τα δάχτυλα σε απόσταση.
3η Κάμψη έκταση των δαχτύλων no2
Κάντε το ίδιο με την 2η άσκηση χωρίς όμως τα διαχωριστικά και προσπαθήστε να ανοίξετε τα δάχτυλα σας όσο πιο πολύ μπορείτε.
4η Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο ! σίγουρα το λάδι είναι ένα από τα προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και κάντε μασάζ το κότσι, τα δάχτυλα και το πόδι για περίπου 15 λεπτά, 2 φορές την ημέρα. Το μασάζ θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος , ενώ ταυτόχρονα βοηθάει το αρθρικό υγρό να κινείται γύρω από τα οστά, με αποτέλεσμα να απομακρύνει το περιττό ασβέστιο βοηθώντας στην επούλωση.

5η Πάγος
Ο πάγος τελικά βοηθάει σε όλα ! Είτε με μία παγοκύστη είτε με μία σακούλα παγάκια , τοποθετήστε τον πάγο πάνω στο κότσι για περίπου 10 λεπτά , και επαναλάβετε το ίδιο άλλες 2 φορές μέσα στη μέρα. Θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο εάν έχει δημιουργηθεί.

Με αυτούς τους 5 τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ενόχληση στο κότσι. Είναι εύκολοι και σίγουρα μπορεί ο καθενός από μας να τις κάνει στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑