Πότε μπορώ να ανέβω στις pointe?

To όνειρο κάθε μικρού κοριτσιού που ξεκινάει τα μαθήματα μπαλέτου είναι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα φορέσει για πρώτη φορά pointe !
Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουν τα κορίτσια pointe? Τι πρέπει να σκεφτεί κάθε δάσκαλος ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί στο μέλλον ? Το να ξεκινήσουν οι μικρές μας μαθήτριες να φοράνε pointe δεν είναι κάτι ευκολο, και ο κίνδυνος να τραυματιστούν είναι αρκετά μεγάλος, ειδικά εάν το σώμα και κυρίως η ποδοκνημική άρθρωση δεν είναι έτοιμα.

Πέλματα – κάτω άκρα
Πριν καν σκεφτούμε εάν είναι οι μαθήτριες μας έτοιμες να βάλουν pointe, από το πρώτο κιόλας μάθημα, με το που μπούνε για πρώτη φορά στην αίθουσα μπαλέτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκανάρουμε τα πέλματα τους. Τα πέλματα είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια στο μπαλέτο. Θα πρέπει είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τη κατασκευή του πέλματος σε κάθε μαθήτρια μας ξεχωριστά. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις των πελμάτων στις οποίες αν δεν γίνει η σωστή πρόληψη μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Πλατυποδία , βλαισοπλατυποδία , ραιβοποδία ,ιπποποδία , κοιλοποδία, βλαισοποδία , ανισοσκελία είναι οι πιο κοινές παθήσεις που αφορούν τα πέλματα των παιδιών. Εάν κάποια μαθήτρια μας έχει κάποια από αυτές τις παθήσεις τότε καλό θα είναι να ενημερώσουμε τους γονείς και να τους προτείνουμε να επισκεφτούν έναν πελματογράφο. Ο πελματογράφος θα δει ακριβώς και με όλες τις λεπτομέρειες πως πατάει το πέλμα στο έδαφος, και στη συνέχεια θα δώσει τους αντίστοιχους πάτους παπουτσιών. Αυτό θα βοηθήσει τις μικρές μας μαθήτριες να μάθουν να περπατάνε σωστά, και στο μπαλέτο θα είναι πιο εύκολο να εκτελέσουν σωστή τεχνική. Αφού είμαστε σίγουροι για τα πέλματα των κοριτσιών τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στις πουεντ.

Ηλικία
Συνήθως ο μέσος όρος της ηλικίας που ξεκινάνε τα κορίτσια να φοράνε pointe είναι η ηλικία των 12 ετών. Μέχρι εκείνη την ηλικία τα μετατάρσια δεν έχουν αναπτυχεί πλήρως και είναι αδύναμα για να υποστηρίξουν το βάρος του σώματος πάνω στα δάχτυλα. Συνήθως μετά την ηλικία των 12 η ανάπτυξη των μεταταρσίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σίγουρα όμως έχουμε δει και μικρές μπαλαρίνες να φοράνε πουεντ και από πιο μικρές ηλικίες (π.χ. 10 ετών). Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να δώσουμε στις μαθήτριες μας pointe σε τέτοια ηλικία. Υπάρχουν σώματα με αρκετές ευκολίες που βοηθάνε στην τεχνική που χρειάζεται για τις πουεντ, όπως είναι η καλή ευλυγισία και το καλό coudepied, αλλά κάθε σώμα είναι διαφορετικό.
Τεχνική
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαθήτριες μας θα βάλουν pointe ακριβώς στην ηλικία των 12 ετών, γιατί η ηλικία δεν είναι το μόνο που έχει να σκεφτεί ο δάσκαλος. Για να ξεκινήσει η μικρή μας μαθήτρια να φορέσει pointe θα πρέπει σίγουρα να έχει μία πολύ καλή βάση στην τεχνική του μπαλέτου , και να έχει κάνει μαθήματα το λιγότερο 3 χρόνια, κάνοντας προπόνηση τουλάχστον 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης το σώμα θα πρέπει να είναι γερό για να μπορέσει να κρατήσει ισορροπία στις pointe π.χ. η ισορροπία στο passé με releve πρέπει να είναι πολύ καλή για να μπορέσει μετά να το κάνει και πάνω στις pointe . Θα πρέπει δηλαδή οι μαθήτριες μας να μπορούν να σταθούν στο releve στο demi point κρατώντας ίσια την πλάτη και τραβώντας τον κορμό προς τα πάνω ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς και κρατώντας σταθερό το τετράγωνο του κορμού, χωρίς να χαλάει το en dehors. Εφόσουν οι μαθήτριες είναι σε θέση να μπορούν να κρατήσουν αυτή τη θέση πολύ σωστά φορώντας μαλακά παππουτσάκια, τότε σίγουρα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βάλουν pointe.
Επίσης , όσο αφορά την τεχνική πρέπει να σκεφτούμε την κατασκευή του ποδιού της κάθε μαθήτριας ξεχωριστά. Άτομα με μικρή ευκινησία της ποδοκνημικής άρθρωσης και του γόνατος θα δυσκολευτούν πιο πολύ με τις pointe, διότι με το που ανέβουν θα χαλάσει η τεχνική. Τα γόνατα θα λυγίσουν , το en dehors θα χαθεί , και το ανέβασμα στις pointe δεν θα γίνει σωστά. Αυτό μπορεί να φέρει αρκετούς τραυματισμούς στο μέλλον, οπότε πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση και ταυτόχρονα στην ευλυγισία του coudepied και της ποδοκνημικής άρθρωσης ώστε η τεχνική στις πουέντ να είναι καλύτερη.
Σημασία όμως πρέπει να δώσουμε και στο ακριβώς αντίθετο ! Κορίτσια με μεγάλο coudepied και γόνατα με υπερέκταση τείνουν να μην έχουν τον κατάλληλο έλεγχο του σώματος (το coudepied τραβάει το κέντρο βάρους μπρος, ενώ το γόνατο το τραβάει πίσω). Οι δάσκαλοι λοιπόν πρέπει να διδάξουν στα παιδιά αυτά πως να σταθούν σωστά πάνω στις pointe ώστε να μπορούν τα πόδια τους να υποστηρίξουν το βάρος του σώματος τους.

Καλή φυσική κατάσταση
Το βάρος του σώματος είναι εξίσου ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη και όχι μόνο για τις πουεντ αλλά και γενικά σε όλα τα κορίτσια που ασχολούνται με τον χορό. Σκεφτείτε ότι όταν φοράμε pointe όλο το βάρος του σώματος μας πέφτει ακριβώς πάνω στις άκρες των δαχτύλων μας. Πόσο δύσκολο θα είναι λοιπόν για ένα κορίτσι που θα βάλει για πρώτη φορά pointe να υποστηρίξει ένα μεγάλο βάρος μόνο με τα δάχτυλα της; Το σώμα πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και υγειές.

Κάθε δασκάλα θέλει το καλύτερο για τους μαθητές τις. Όσο αφορά τις pointe, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, σίγουρα θα προστατέψει και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τις χορευτικές ικανότητες των κοριτσιών.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑